Tourtochten 2019 in GPX

Vanaf 2019 gaat TC de Waardrenner alle 6 de Tourtochten beschikbaar stellen in GPX formaat! Wat is nu eigenlijk een GPX bestand? Wat zijn Waypoints, Routes en Tracks? Iedereen die een GPS fietscomputer gebruikt heeft wel ongeveer een idee, en echt moeilijk is het zeker niet.

GPS Exchange Format (GPX) is een op XML gebaseerde standaard opmaaktaal voor geografische data. Het wordt gebruikt voor het uitwisselen van geografische data, meestal wordt het bestand van een website afgehaald (download) en op de Fietscomputer gezet. Vaak zal het bestand alleen maar bestaan uit een groot aantal coördinaten. Breedte en Lengtegraden kunnen verschillende notatiewijzen hebben, graden, minuten en seconden, het eenvoudigst is decimaal, b.v. 52.09061,5.12143

Als je in Google Maps in het zoekveld 52.09061,5.12143 intikt zul je ontdekken welke locatie dit is. Als je nu b.v. 1000 coordinaten in een (GPX) bestand zet heb je een “track”. De fietscomputer zal dit laten zien d.m.v. een paarse streep op de kaart.

Een Waypoint is slechts 1 punt, dit kan een startpunt zijn, of ander point of interest. Heb je meerdere Waypoints kun je de fietscomputer een “route” laten maken, aan de hand van voorkeuren, verhard-onverhard etc. Deze routes zijn dus niet geschikt om als invoer voor een tourtocht te dienen, vandaar dat bijna altijd de GPX bestanden veel punten (coördinaten) bevatten om alle deelnemers dezelfde “route” te laten rijden.

Het vastleggen van ritten op de fietscomputer kan als basis dienen om een GPX bestand te maken, echter wordt vaak veel overbodige data (extensies) vastgelegd, zoals hartslag, hoogte en tijden. Niet echt interessant als invoer voor de fietscomputer.

Vragen? Stuur gerust een bericht via de website!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *