2-Provinciëntocht

Zaterdag 1 juli 2023 – vanaf 8:30 uur

Het hele verhaal, de historie, de routes en de startlocatie

Gratis koffie of thee bij de start

Voor meer informatie, GPS en prijzen zie Fietssport.nl

2-Provinciëntocht 1 juli 2023

De 2-Provinciëntocht van 2023 wordt ook dit jaar weer een tocht die bij mooi weer al het moois laat zien van ons omliggende polderlandschap of je nu de 45, de 75 of de 125 km fietst. De  tochtsponsor is Van Wijnen (Meer dan Bouwen), die ons een gratis kopje koffie of thee aan zal bieden bij restaurant “Noosa Waterfront” gelegen aan onze mooie surfplas.

Alle tochten vertrekken vanaf deze locatie via het “tunneltje onder de N210”  over het EZH pad, de Hillekade naar de Loet waar het direct genieten is van alle moois dat de Krimpenerwaard te bieden heeft. Na het Toeristisch Overstap Punt buigen we af langs de Berkenwoudse Boezem, in dit gebied broedt de Grutto, in 2015 uitgekozen tot onze nationale vogel.

Langs de IJsseldijk  rijden we naar het plaatsje Lageweg waar we kaasboerderij Hoogerwaard passeren, waar ze niet alleen kaas verkopen maar ook allerhande leuke groepsactiviteiten organiseren. Bij  ’t Zwaantje gaan we via de Schaapjeskade dwars door onze polder op weg naar Stolwijk, vlak voor we de Schoonhovenseweg passeren rijden we langs Boerencamping “Vreede is Rijckdom” een prachtige stek voor de rest van Nederland om vanaf hier onze Krimpenerwaard op de fiets te verkennen. In Stolwijk heeft de 45 km tocht haar koffiestop. Na de koffiestop vervolgen ze de tocht door het Stolwijkse industriegebied. Dan via de Koolwijkseweg dwars door de Krimpenerwaard om uiteindelijk via de Hoekseweg over de Lekdijk naar Lekkerkerk te fietsen. Vandaar gaat de tocht naar Krimpen aan de Lek om te eindigen bij startpunt “Noosa Waterfront”

 De 75 km en de 125 km tochten passeren de koffieleuten en gaan via Stolwijk  en de Bilwijk door naar Hevekesdrecht oftewel Haastrecht, waar je langs de Sint Barnadaskerk komt. Deze uit 1852 stammende kerk is rechthoekig en wordt daarom een eenbeukig zaalkerk genoemd. Na Haastrecht gaan we langs de Hollandsche IJssel naar Hekendorp, dat in 1787 “wereldberoemd” werd omdat Wilhelmina van Pruisen werd aangehouden en gevangengezet door de patriotten, de Prinsessenboerderij herinnerd nog aan deze gebeurtenis. De 75/125 km rijders fietsen ook langs de naar haar vernoemde brug richting Oudewater. Oudewater ontstond rond 1100 en ligt op de grens van Holland en Utrecht en was als zodanig een belangrijke grensvestingstad. In de gouden eeuw werd hier veel touw geproduceerd en dat leverde de bewoners de bijnaam “Geelbuiken” op omdat de touwslagers de gedroogde hennepvezels om hun buik wikkelden. Naast de bekende Heksenwaag kan je er ook een borstbeeld van “Swiebertje” vinden, want Oudewater werd in de tv serie veelvuldig gebruikt als buitendecor.

In Oudewater gaan de 75 km rijders richting de Damweg  naar Cabauw en splitst de 125 km tour af voor een extra rondje van 50 km langs de “Lange Linschoten” waar zij “Huis Te Linschoten” passeren om vervolgens via Linschoten en de Cattenbroekerplas bij Harmelen af te buigen naar Achthoven, waar ze onder een oude paardenkastanje de Mariakapel van Achthoven passeren op weg naar de A12. Via “Knooppunt Oudenrijn” gaat het via Nieuwegein richting Fort Jutphaas, vervolgens het Lekkanaal over en langs het Lekkanaal weer terug richting Fort Vreeswijk, de route gaat via het dorp Vreeswijk weer verder langs rivier de Lek. De 125 km rijders volgen de Lekdijk richting Jaarsveld.  Net voor Jaarsveld stond ooit Kasteel Jaarsveld, waar nu alleen 2 rechthoekige eilanden nog verraden dat hier ooit een kasteel is geweest. Net voorbij Jaarsveld verlaat de tour de rivier richting Lopik waarna de route vervolgt wordt langs de Lopikerwetering om bij het passeren van de Damweg weer aan te sluiten op de 75 km route.

De 75/125 km rijders fietsen nu richting Cabauw en dan via Schoonhoven nog een klein lusje langs de altijd mooie Vlist naar het buurtschap Schoonouwen om daarna net als de 45 km route de laatste 20 km via de Koolwijkseweg en de Tiendwetering over de Hoekseweg naar de Lekdijk te fietsen Net voorbij Lekkerkerk passeer je Schuwacht en dan kan je, zeker bij mooi weer, aan de overzijde van de Lek de in 2014 herbouwde KorenmolenDe Regt” zien blinken in de zon.

Dan is het nog maar 5 km naar Noosa  waar voor de liefhebbers de gelegenheid is om bij een drankje na te praten over weer een geweldige dag met routes voor elk wat wils. Ook dit keer weer dank aan Kees Gelderblom, die deze drie prachtige routes voor ons gemaakt heeft.

Rens Zwang

2-Provinciëntocht 45 kilometer – DownloadBeschrijving


2-Provinciëntocht 85 kilometer – DownloadBeschrijving


2-Provinciëntocht 125 kilometer – DownloadBeschrijving

Tot ziens op 1 juli 2023!