Flierefluiterstocht

Zaterdag 20 april 2024 – vanaf 8:30 uur

Het hele verhaal, de historie, de routes en de startlocatie

Gratis koffie of thee bij de start

Voor meer informatie, GPS en prijzen zie Fietssport.nl

LET OP: Groepen met voorrijders vanaf 8:30 uur!

Gehele opbrengst van de Flierefluiterstocht is voor:

de Maag Lever Darm Stichting

Flierefluiterstocht 20 april 2024

We gaan weer flierefluiten door polders, langs de zee, langs bloembollenvelden en langs plassen. Wim Verwaal heeft weer 4 prachtige routes gemaakt die ook dit keer vanuit Capelle aan den IJssel vertrekken vanaf dezelfde locatie maar met de nieuwe naam: Brasserie L’Oeuf. Na de koffie of de thee vertrekken alle tochten via de Couwenhoekseweg dwars door de Capelse golfbaan en het Schollebos om vervolgens langs de Zevenhuizerplas te fietsen.

Deze plas is in een relatief korte tijd uitgegroeid tot een trekpleister van jewelste met een groot strand waarbij je aan de overzijde van de plas de witte architectuur van Nesselande kan zien, die bij sommigen een Benidorm gevoel oproept. Bij Oud Verlaat volgen we de Rottekade. Via de Pekhuisbrug gaan we naar de andere kant van de Rotte en fietsen we langs dit mooie water tot aan de A12. Na een kort stukje langs de A12 gaan de 45/75 km tochten net na de Nieuwe Hoefweg rechtsaf. Voor de 45 km rijders is het dan nog een klein stukje tot aan “Stadsboerderij De Weidemolen ” in Zoetermeer, waar de koffie klaar staat. Na de koffie is de route een stuk landelijker via het Bentwoudpad naar Moerkapelle, Zevenhuizen en Nieuwerkerk a/d IJssel. De laatste kilometers gaan door het mooie Hitland en komen we aan bij ons startpunt Brasserie L’Oeuf.

Als de 45 km rijders aan de koffie zitten passeert de 75 km karavaan, om via Benthuizen langs de Zoetermeerse plas te fietsen. In dit prachtige natuurgebied broeden talloze vogels maar kan je ook de Klaverdikpoot tegen komen, een wilde bijensoort die gespecialiseerd is op vlinderbloemigen zoals de Witte klaver. Maar de kans is groter dat je bij mooi weer recreanten op een SUP Board ziet staan. Via de Wilck  gaan we vervolgens naar de Rijndijk naar Hazerswoude-Rijndijk en komt de koffiestop  bij “Clubhuis Avanti ” in Alphen a/d Rijn in zicht. Na de koffie scheert de route langs Boskoop en gaat door naar het Bentwoudpad om aldaar via de Middelweg aan te sluiten op de 45 km route. Vandaar rijden we  ook via Moerkapelle, Benthuizen, Nieuwerkerk a/d IJssel en natuurgebied Hitland naar ons startpunt Brasserie L’Oeuf.

De 125/175 km rijders gaan bij de Nieuwe Hoefweg rechtdoor naar het Westerpark en daarna naar het Buytenpark.

Het volgende stukje polderlandschap voert ons naar aan de linkerzijde  Vogelplas Starrevaart en aan de rechterzijde Vlietland. Zoals je kan zien een vogelparadijs waarbij wel 38 soorten verschillende vogels zijn geteld en o.a. de Bruine Kiekendief een vaste bewoner is.  

Via de Horsten gaan we langs Wassenaar, hier geen hoogbouw maar riante villa’s waar de meeste van ons alleen van kunnen dromen. We vervolgen de tocht door duingebied Berkheide naar de boulevard van Katwijk. En je ziet het niet maar tussen de boulevard en het duin is vanaf 2013 2 jaar lang gewerkt aan de bouw van een dijk in het duin. De dijk was nodig om de laatste zwakke schakel in het Zuid-Hollandse kustgebied op te lossen. Als je goede benen hebt dan kan je omrijden en in Katwijk een bekend fietssegment van Strava meepikken, nl. de Col du Overduin. Bij de mannen en de vrouwen fietsten de huidige nummers 1 van het klassement deze 190 m in respectievelijk 15 en 23 seconden. Na Katwijk voert de tocht door de Coepelduynen naar het mooie Noordwijk aan Zee, over de Kon. Wilhelmina boulevard via wederom een prachtig duingebied  naar een welverdiende koffiestop bij Pannenkoekenhuis “Langs Berg en Dal”.

De 175 km rijders gaan na de koffie beginnen aan hun extra rondje van ca 50 km rondom de Amsterdamse waterleidingduinen, eerst langs zweefvliegveld Langeveld en Vogelezang naar Aerdenhout. Voordat we bij Overveen nog een lusje via Bloemendaal rijden passeren we links Landgoed Elswout. Dit is een van de oudste landgoederen in Nederland en maakt deel uit van Nationaal Park Zuid-Kennemerland en heeft tijdens de tweede wereldoorlog onderdak verschaft aan een Duits commando. Maar het kan niet op, het volgende landgoed dat we passeren is Landgoed Lindenheuvel, helaas is de originele villa in 1976 afgebrand. Via Bloemendaal gaan we duinen weer in naar de kust en rijden we over de Boulevard van Barnaart langs het circuit van Zandvoort, waar de echte liefhebber zich voor  €40,- 20 minuten kan uitleven op het circuit. Wij rijden door en komen nu aan de andere kant van de Amsterdamse Waterleidingduinen, waar je al fietsend diverse “Bergen” passeert, zoals de Hazenkop en de Berg van de Postpaal om vervolgens bij Duindamseweg het extra rondje af te sluiten en weer aansluiten bij de 125 km toer, al dan niet met eerst nog een extra koffiestop bij hetzelfde Pannenkoekenhuis.

De 125 km is dan al enige tijd op weg, maar ook de 175 km rijders gaan terug via Sassenheim, dwars door de bollenvelden die hopelijk mooi in bloei staan. Als ze dan via Buitenkaag, Nieuw Wetering het dorp Rijpwetering binnenrijden zijn ze in het dorp waar Joop Zoetemelk opgroeide maar niet geboren is. Via Hooimade en Hazerswoude Rijndijk sluiten ook de 125/175 km rijders aan op de 75 km route om via Moerkapelle, Benthuizen, Nieuwerkerk a/d IJssel en natuurgebied Hitland aan te komen bij ons startpunt Brasserie L’Oeuf.

Tot slot nog een bedankje voor al onze vrijwilligers, zoals het startbureau, de uitpijlers etc. etc. Zij zijn het die het ons mogelijk maken om niet alleen deze tochten te organiseren maar ook te rijden. Zonder hen zou dit allemaal niet mogelijk zijn geweest, dank daarvoor.

Rens Zwang

Onderstaand zijn de routes voor 2023!

Flierefluiterstocht 45 kilometer – DownloadBeschrijving


Flierefluiterstocht 75 kilometer – DownloadBeschrijving


Flierefluiterstocht 125 kilometer – DownloadBeschrijving


Flierefluiterstocht 175 kilometer – DownloadBeschrijving


Extra Lus 46 kilometer – Download

Tot ziens op 20 april 2023!