Oude-Maastocht

Zaterdag 13 mei 2023 – vanaf 8:30 uur

Het hele verhaal, de historie, de routes en de startlocatie

Gratis koffie of thee bij de start

Voor meer informatie, GPS en prijzen zie Fietssport.nl

Oude-Maastocht 13 mei 2023

Ook dit jaar prijkt de Oude-Maastocht weer op ons programma, vernoemd naar de Oude Maas, ooit de Maasmonding. Na het graven van de Bergsche Maas en het afsluiten van de Afgedamde Maas is de Oude Maas geheel afgesneden van zijn bronrivier.

De tochtsponsor is WD Trading, zij verzorgen ons gratis kopje koffie of thee bij Eetcafé de Crimpenaar.

Alle tochten vertrekken via de Wethouder Hoogendijktunnel naar de Algerabrug waar de pas gerenoveerde stormvloedkering afgelopen winter weer gebruikt moest worden bij  storm “Corrie” de eerste winterstorm van 2022. Via de IJsseldijk fietsen we naar de Van Brienenoordbrug en vandaar na enig “draai en keer werk” langs een verborgen pareltje, het park “De Twee Heuvels” in Rotterdam IJsselmonde.

Na station Lombardijen komen we op het Havenspoorpad, vroeger reden hier treinen, nu is het een 6 km lang fietspad dat loopt tot aan Charlois. Naast dit pad zijn tussen 2011 en 2014 ruim 275 bomen geplant. Maar ondertussen staan er ruim 500 bomen. Iedere boom staat ter nagedachtenis van een overleden dierbare of ter gelegenheid van een belangrijke gebeurtenis. Zo heeft b.v. Coen Moulijn ook een boom aan het Levenspad. Bij de Smitshoekweg splitst de 45 km toer af naar het zuiden op weg naar hun koffiestop en gaan de 75/125 km rijders verder westwaarts. Na een klein stukje bebouwing vervolgt de route langs Rhoon over prachtige fietspaden door diverse parken, waaronder het Bonaire park, naar Hoogvliet voor een rondje Hoogvliet.

Als we dan weer bij de Groene Kruisweg aankomen, dus bij de Spijkenisserbrug, zien we naast de huidige brug een deel van de oude brug staan die van 1903-1978 dienst deed als oeververbinding over de Oude Maas. Vanaf dit punt gaat de 125 km over de brug naar Voorne-Putten en gaat de 75 km tocht langs de Rhoonse Grienden op weg naar hun koffiestop.

De 125 km rijders gaan langs het Scheepvaart en Voedingskanaal naar Zwartewaal, een pittig stukje bij een WNW wind, maar prachtig om te fietsen. In Den Briel oftewel Brielle fietsen we door de bekendste bedevaartplaats van Zuid-Holland, Brielle had in de 11e  en 12e eeuw een rijk rooms leven met vele kloosters. De vesting van Brielle uit de 17e eeuw is een rijksmonument en een van de best bewaarde verdedigingswerken van Nederland. Op de vestingwal staat molen ‘’t Vliegend Hert”, deze molen uit 1985 staat op de plaats waar sinds de 17e eeuw een korenmolen heeft gestaan. Zeker een plaats om op een mooie dag terug te keren en alle bezienswaardigheden eens rustig te bekijken, maar vandaag gaat de tocht voort langs het Brielse meer en het Oostvoornse meer naar de koffiestop. Via het Voornes Duin door de prachtige Duinen van Oostvoorne, waar verscholen in de duinen het openluchtmuseum “De Duinhuisjes” ligt, naar het gezellige Rockanje en vandaar naar Hellevoetsluis.

Dan is het nog 13 km over de Oude Trambaan, nu een mooi aangelegd fietspad maar met veel kruisingen, dus goed opletten, langs Oudenhoorn en Zuidland. Na dit rondje van 50 km door Voorne Putten fietsen ze weer over de Spijkenisserbrug en sluit de 125 km aan op de 75 km route. Vanaf hier doet de route zijn naam pas echt eer aan en fietsen we 10 km langs de Oude Maas. Het fietspad door dit natuurgebied met o.a.de Rhoonse Grienden voert ons via Smitshoek, waar we weer aansluiten bij de 45 km toer. Daarna langs Carnisselande weer naar terug naar de Oude Maas en langs de Oude Maasheuvel.

Op deze kunstmatige heuvel staat het kunstwerk Sky, Moon, Mirror Environment, een bolle spiegel met bijzondere reflecties van de omgeving.

Als we daarna de Heinenoordtunnel passeren komen we langs een stukje Oude Maas waar het in de zomer goed toeven is. Dit is een prachtig recreatiegebied maar als we “pech” hebben dan moeten we even stoppen voor het toeristentreintje dat hier iedere zomer rijdt.

Alle routes verlaten nu de Oude Maas bij Heerjansdam en fietsen door Rijsoord langs de A15 naar de brug over de Noord en daarna langs de Noord richting het pontje van Kinderdijk naar Krimpen aan de Lek en dan is het nog een klein stukje tot het startpunt Eetcafé de Crimpenaar. Daar kan een ieder, hopelijk met genoegen, terugkijken op een mooie afwisselende tocht.  Met dank aan Adri Boele voor het maken van deze drie mooie routes.

Rens Zwang

Oude-Maastocht 45 kilometer – DownloadBeschrijving


Oude-Maastocht 75 kilometer – DownloadBeschrijving


Oude-Maastocht 125 kilometer – DownloadBeschrijving

Tot ziens op 13 mei 2023!