Zaterdag 24 mei 2025 – vanaf 8:30 uur

Het hele verhaal, de historie, de routes en de startlocatie
Voor meer informatie, GPX en inschrijving zie Fietssport.nl
Oude-Maastocht 25 mei 2024
Op 24 mei 2025 is er weer een toertocht, de Oude-Maastocht. De route gaat door prachtige Hollandse Landschappen, polders, mooie dorpen, dijken en langs mooie rivieren. Er kan gekozen worden uit drie afstanden, 45, 75 en 125 km. De start en finish zijn bij Eetcafé de Crimpenaar, in Krimpen aan den IJssel. Er is voor alle deelnemers gratis koffie of thee.
De start voor de 45 km is tussen 09.30 en 10.30 uur. De groepen met voorrijders vertrekken op het eerst vermelde tijdstip, voor de 75 km om 08.45 uur en 125 km om 08.30 uur. De twee kortste afstanden zijn uitgepijld en de 125 km alleen via GPX.
Voor meer informatie online inschrijving, zie Fietssport.nl. Inschrijven is ook mogelijk bij het startbureau. De tocht wordt gesponsord door WD Trading BV. Leden van TC de Waardrenner doen gratis mee, en NTFU leden krijgen korting. Denk aan uw veiligheid en kijk goed uit bij drukke oversteken. De routes, met name de 45 en 75 km, zijn heel goed te doen met een gewone fiets, met of zonder ondersteuning (E-bike). Nodig anderen uit deze mooie tocht(en) te ondernemen.


Vanaf het startbureau komen allen via de Vincent van Goghlaan over het Waterliniepad in Krimpen aan den IJssel. We blijven parallel fietsen aan de N210 en gaan door de tunnel richting de Surfplas Krimpenerhout. Vervolgens door de Hoofdstraat in Krimpen aan de Lek en varen met de Veerdienst richting Kinderdijk.
We volgen de dijk naar Alblasserdam en steken de brug de Noord over. We fietsen parallel aan de A15 en even later gaan we onder de A16 door. Via de Rijksstraatweg gaan we over de Waal naar het Waalbos in Rijsoord en gaan onder Kijfhoek door. Kijfhoek is het grootste goederenemplacement van Nederland. Goederen uit de Nederlandse havens worden op dit emplacement gesorteerd op hun eindbestemming. Het is de schakel tussen onze havens en de grote industriegebieden in Nederland en Europa. Per jaar vertrekken en passeren hier tienduizenden goederentreinen.
We komen in de bebouwing van Heerjansdam en fietsen daarna door het mooie gebied van polders en grienden richting Heinenoordtunnel. Dit is de plek waar 75 en 125 km door de tunnel naar de Hoeksche Waard fietsen. Verder gaan deze 2 routes over de dijk langs Heinenoord naar Oud en Nieuw-Beijerland en steken met de Veerdienst Hekelingen – Nieuw-Beijerland het Spui over (PIN niet mogelijk). Na het veer vindt een splitsing plaats, waarbij 75 km rechtdoor oversteekt en over slingerende dijken door Hekelingen naar de boulevard van Spijkenisse naar de koffiestop “Kerels aan de Maas, Elementenweg 17, fietst.
Na de stop verder over de Spijkenisserbrug. De Spijkenisserbrug werd oorspronkelijk aangelegd ten behoeve van de tramlijn. Bij voltooiing van de brug in 1904 was het een draaibrug. Een brugdeel kon met de hand worden opengedraaid zodat schepen via twee smalle vaargangen van elk 25 meter breed, de brug konden passeren. In 1933 werd de draaibrug vervangen door een hefbrug. Er werden twee 55 meter hoge heftorens gebouwd, waartussen een element was bevestigd dat omhoog getakeld kon worden. Bovendien werd de brug verbreed, zodat auto’s niet langer hoefden te wachten als er een tram over de brug reed. Het wegverkeer werd steeds drukker en aangezien de Spijkenisserbrug lange tijd de enige vaste verbinding was, moest alle verkeer over deze smalle verbinding.


Omdat de brug bovendien regelmatig werd geopend om de schepen te laten passeren, leidde dat op den duur tot veel irritatie. De bijnaam is dan ook “De brug der zuchten”. In 1978 werd uiteindelijk de nieuwe brug geopend en de oude gedemonteerd. De Spijkenisserbrug krijgt nu een noodzakelijke vernieuwing van alle technische systemen en installaties, zoals de motoren, slagbomen, verlichting en camera’s. Deze systemen en installaties zijn verouderd en moeten worden vervangen om de brug veilig en betrouwbaar te houden voor iedereen.
De 75 km gaat over de brug direct rechtsaf langs de Oude Maas en de bebouwing van Hoogvliet en de mooie Rhoonse Grienden, waarna we aansluiting vinden bij Smitshoek op de 45 km route. De 125 km slaat na het veer bij Nieuw-Beijerland linksaf en blijft het fietspad langs het Spui over de Schuddebeursedijk volgen. Deze dijk is op verschillende plekken versterkt om de veiligheid in de toekomst te garanderen. De inwoners en bedrijven van Voorne Putten worden beschermd tegen hoogwater door 54 kilometer dijken en 17 kilometer duinen.
We blijven het fietspad langs Het Spui kilometers lang volgen om bij het water van de Bernisse rechtsaf te slaan. De Bernisse is 7 kilometer lang en bestaat uit meertjes, kommen en plassen. Samen met de bossen, drassige natuur en weilanden is het gebied 300 hectare groot. Voor vogelliefhebbers en vissers is dit een prachtig gebied. In dit natuurgebied kom je regelmatig ijsvogels, lepelaars en andere (water)vogels tegen. De Bernisse vormde gedurende de middeleeuwen de belangrijkste vaarroute tussen Holland en Vlaanderen en dankzij de gunstige ligging langs deze brede rivier groeide Heenvliet uit tot een welvarende handelsplaats. We blijven de Bernisse volgen tot aan het Scheepvaart en Voedingskanaal en slaan dan na Abbenbroek linksaf bij Heenvliet.


Abbenbroek werd in de loop van de 13e eeuw bedijkt en behoort daarmede tot de oudste polders in de regio. Het dorp ontstond rond het haventje dat uitmondde in de Bernisse. De kom in het midden van het dorp is een restant van dit haventje. Abbenbroek kan zich beroemen op de oudste kerk in de regio. Deze was oorspronkelijk aan Sint Egidius gewijd en stamt uit de dertiende eeuw. Het is een tijdlang een bedevaartsoord geweest vanwege de wonderen rond het schilderij van Onze Lieve Vrouwe van Zeven Smarten. We blijven dijken volgen langs het Kanaal en komen door Zwartewaal. Zwartewaal was eeuwenlang een echt vissersdorp. De zeilmakerij op de kop van de haven is daar een tastbare herinnering aan. In de zeventiende eeuw was de visserij de belangrijkste bron van inkomsten.


In 1646 wordt de Zwartewaalse Gaffelaar als nieuw scheepstype geïntroduceerd. Dergelijke schepen waren zo’n 20 meter lang en telden dertien bemanningsleden. Daarmee voer men onder meer naar IJsland om op kabeljauw en schelvis te vissen en naar de Doggerbank waar tarbot werd gevangen. In 1774 telde de Zwartewaalse vissersvloot negentien schepen, maar toen sloeg het noodlot toe. Het gezegde “de zee geeft, de zee neemt”, was helaas maar al te waar. Het dorp werd in 1775 getroffen door het zinken van maar liefst vier gaffelaars. Het was een ramp die het dorp niet snel te boven zou komen. De complete dorpsgemeenschap raakte ontwricht door de dood van ruim vijftig mannen, waarvan de meesten waren getrouwd en kinderen hadden.
Het Scheepvaart en Voedingskanaal verandert in “Brielse Meer”, wat is ontstaan door het afdammen van de Brielse Maas. We gaan onder de Brielse Brug door in de ondernemingspolder. Hier legde de Duitse bezetter in mei 1940 een schijn vliegveld aan om Engelse piloten in verwarring te brengen. Het moest de aandacht voor het echte vliegveld afleiden. Het schijnvliegveld functioneerde in het begin van de oorlog goed en werd een aantal keer gebombardeerd door de geallieerden.


We komen langs het Briels Vrijheidsbos en daarna in Brielle, verder richting Oostvoorne en fietsen rond het Brielse Meer. De koffiestop is bij Camping Schreiershaven in Brielle. De kilometers lange schapendijk blijven we volgen tot de Hartelkering, ook wel een slot op de deur genoemd. De Hartelkering vormt samen met de Maeslantkering en de dijk bij Rozenburg de Europoortkering. Zij beschermen het gebied tussen Den Haag, Utrecht en Dordrecht en vormen zo een slot tegen dreigend hoogwater vanuit de Noordzee. Een economisch belangrijk gebied, waar dankzij de kering miljoenen mensen veilig kunnen wonen en werken. De Hartelkering is een automatisch bestuurde kering met de grootste hefcilinders van Europa.
We fietsen verder naar de Spijkenisserbrug en zien links over het water de Rijks Justitiële jeugdinrichting De Hartelborgt (Spijkenisse). In Rijks Justitiële Jeugdinrichting De Hartelborgt verblijven jongeren van 12 tot 25 jaar. Ze zitten hier op basis van een preventieve hechtenis, nachtdetentie, jeugddetentie, zelfmelding of een PIJ-maatregel: Plaatsing in een inrichting voor jeugdigen. Over de brug sluiten we aan bij de 75 km en daarna bij de 45 km route.


De 45 km gaat na de Heinenoordtunnel door de Jan Gerritsen Polder en door Carnisselande en Smitshoek, waarna de 75 en 125 km aansluiten. De 45 km heeft een koffiestop bij Café ‘t Schaapje, Smitshoek 1 te Barendrecht. Allen gaan verder over het kilometers lange Havenspoorpad. Vervolgens onder de spoorbaan door naar het Zevenbergsedijkje om daarna het fietspad langs de A16 te volgen. Vervolgens over de twee bruggen, de Brienenoord en Algerabrug om terug te gaan naar de finishplaats.
Met heel veel dank aan Adri Boele die deze routes heeft gemaakt, alsmede aan de vrijwilligers bij het startbureau en de uitpijlers.
Heel veel fietsplezier.
John
Onderstaand zijn de vernieuwde routes van 2025!
Oude-Maastocht 45 kilometer – Download – Beschrijving
Oude-Maastocht 75 kilometer – Download – Beschrijving
Oude-Maastocht 125 kilometer – Download – Beschrijving
Tot ziens op 24 mei 2025!