Zaterdag 31 augustus 2024 – vanaf 8:15 uur
Het hele verhaal, de historie, de routes en de startlocatie
Voor meer informatie, GPX en prijzen zie Fietssport.nl
LET OP: Groepen met voorrijders vanaf 8:15 uur!
Biesboschtocht 31 augustus 2024
De vierde (een na laatste) toertocht, de Biesboschtocht van TC de Waardrenner. We vragen u om buren, vrienden, kennissen, collega’s en familie uit te nodigen om deze mooie fietstocht te ondernemen. Uit recent onderzoek is gebleken dat meedoen veelal geschied door elkaar daarover actief te informeren. Denk wel altijd aan uw veiligheid en kijk goed uit bij gevaarlijke oversteken. De twee kortste routes (45-75km) zijn met een gewone fiets goed te doen. De gratis koffie of thee wordt verzorgd door de tochtsponsor Vermeulen Autoschade.
Er kan gekozen worden uit vier verschillende afstanden, 45, 75, 125 en 160km. De startlocatie is als vanouds de kantine van VV de Alblas, gelegen aan de Bas Verhoevenweg 6 te Alblasserdam.
Per afstand vertrekt een voorrijder (meerdere voorrijders / snelheden) op de eerste starttijd, 45km om 09.30 uur, 75 km om 08.45 uur, 125km om 08.30 uur en 160km om 08.15 uur. De twee kortste afstanden zijn uitgepijld en volgen tevens de fietsknooppunten en de 125 en 160km alleen via GPX. Voor meer informatie, GPX en inschrijving, zie Fietssport.nl. Inschrijven kan ook op het startbureau.
Vanaf het sportpark slaan we rechtsaf en volgen kilometerslang het water van de Alblas. Bij de N481 slaan we rechtsaf en fietsen langs de Peilmolen, het kippenbos en steken bij de rotonde de N214 over, daarna langs het Alblasserbos.
In de bocht van deze provinciale weg ligt een duidelijke waarneembare verhoging. De weg voert daar precies over de top van een donk, een zandduin waarop al in de prehistorie mensen woonden. Donken zijn zandduinen die in de eindfase van de laatste ijstijd, ongeveer 10.000 jaar gelden door opstuiving zijn ontstaan in de delta van Maas en Rijn. Door de stijging van de zeespiegel zijn deze duinreeksen in de afgelopen duizenden jaren langzamerhand onder water geraakt en afgedekt met lagen klei en veen. Alleen de hoogste toppen steken hier en daar meters boven het maaiveld uit. De Schoonenburgse heuvel onder Nieuw Lekkerland is met vijf meter boven maaiveld de hoogste. De Alblasserwaard telt 65 donken en wordt daarom wel het land van de donken genoemd.
We steken de Matenasche Scheidkade over, een stijl fietspad 5,3 %. Deze gaat over de A15 en de Betuwespoorlijn bij Papendrecht, waarna de 45 km verderop de rivier de Merwede oversteekt bij de Baanhoekbrug, tevens een spoorbrug, de Merwede Lingelijn. De 75, 125 en 160km volgen het dijklint van Sliedrecht, dat de geschiedenis van Sliedrecht zichtbaar maakt. De oorspronkelijke functie van de dijk als waterkering is niet overal meer te zien. In “het Baggerdorp” Sliedrecht fietsen we langs de Beneden Merwede, een getijrivier met de meeste scheepvaart van Nederland. We fietsen verder over de dijk van Hardinxveld Giessendam en Boven Hardinxveld met rechts het kleine natuurgebied De Avelingen en steken bij Gorkum de Merwedebrug over van de A27.
De 75 km gaat na de brug linksaf en komen langs Werkendam en fietsen over de Schans langs de Vervoorne molen, een achtkante Poldermolen en komen over een steil fietspad dat over de Dijkgraaf Den Dekkerweg gaat en komen op de mooie Schenkeldijk richting het koffieadres Fort Bakkerskil.
De 125 en 160km gaan na de Merwedebrug door het mooie land van Heusden en Altena. Tot 1961 was dit gebied in wezen een eiland met een geïsoleerd levende bevolking, nu een gebied met 21 dorpen. We fietsen langs de plaatsen Sleeuwijk, Oudendijk, Uitwijk, Waardhuizen, Babyloniënbroek, Meeuwen, Dussen, Peerenboom, Hank, Vierbannen, Nieuwendijk en Kille. We fietsen dan door het gebied van de historische Nieuwe Hollandse Waterlinie om uiteindelijk bij het koffieadres uit te komen bij Fort Bakkerskil, Kildijk 143 te Nieuwendijk. Daar sluit de 125km weer aan op de route van de 75km. Het Fort is uitgerust met een sfeervolle Bed en Breakfast. Overnachten kan bijvoorbeeld in de voormalige kruitkamer, remise of officierskamer. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is Unesco Werelderfgoed, dat samen met de Stelling van Amsterdam een lange verdedigingslinie vormt met stoere forten, slimme waterwerken en een groen open landschap. Op de zwakke plekken verrezen bijna honderd forten. Het loopt van Edam helemaal rond Amsterdam en via Muiden tot aan de Biesbosch, ruim 200 km lang. Gebouwd om grote stukken land tot kniediep onder water te zetten, dit heet inundatie. Te diep voor man en paard, te ondiep voor boten.
Zo werd de vijand tegengehouden en werd water een bondgenoot. Op elk groter fort in de Nieuwe Hollandse Waterlinie was maar één vrouw aanwezig, de wasvrouw; vaak was dit de echtgenote van de officier. Fort Bakkerskil kent een rijke geschiedenis, van bomvrije toren met gracht en ophaalbrug, werd het óók een interneringskamp en was er een geheime dienst gevestigd. In oorlogstijd bewaakten 110 soldaten en officieren Fort Bakkerskil. De Hollandse Waterlinies staan nu in het rijtje met de Chinese Muur, Taj Mahal en de Piramides van Gizeh. Jarenlang was bebouwing rondom de forten niet toegestaan. Hierdoor ontstond een open landschap waar de natuur zijn gang kon gaan. Fort Bakkerskil is één van de vier forten die de Biesboschlinie rijk is. Verderop ligt het Fort Altena in de gemeente Werkendam. De Papsluis, 100 meter verwijderd van Fort Bakkerskil, is de meest zuidelijke inlaatsluis voor de inundatie van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en het Fort is gebouwd om de Papsluis te beschermen. De Papsluis beheerste de inundatie van de Uppelse Polder.
Na de koffiestop fietsen we naar het P.C. van den Hoekpad, een schitterend kilometerslang fietspad langs een belangrijke vaarweg, het Steurgat. We fietsen langs het Steurpontje en zijn al enige tijd onderweg in het Nederlandse Nationaal Park de Biesbosch. Dit staat op de lijst van beschermde natuurgebieden. Via Werkendam komen we in de Brabantse Biesbosch waar alle huizen nu op (aangepaste) terpen staan omdat het gebied buitendijks is geworden. Een deel van de agrariërs is verhuisd naar elders. Alle blijvende bewoners hebben vijf jaar lang gewoond in een gebied dat volledig op de schop ging. We volgen prachtige fietspaden dwars door de Biesbosch.
De rivier De Nieuwe Merwede snijdt het natuurgebied ogenschijnlijk doormidden met de Brabantse en Dortse Biesbosch. In werkelijkheid is de Nieuwe Merwede juist een verbindende levensader voor veel dieren. Vissen zwemmen er stroom af en op, zee-en visarend vangen er hun prooi, bevers en zelfs reeën zwemmen met gemak naar de overkant. Willen wij daar ook heen, dan is de pont een goede verbinding. Bevers zijn architecten van het landschap. Ze knagen bomen en graven kanaaltjes. Beverdammen zul je in de Biesbosch niet vinden, omdat er altijd voldoende water is. Wel kom je overal beversporen tegen langs de oevers: enorme burchten van takken en modder, vraatplekken met kale takken, glijbanen waar ze in en uit het water klimmen en geurhoopjes. De kans is klein dat je een bever zult spotten.
Op de Bandijk gaan we rechtsaf de Veerweg op en gaan met de pont naar de overzijde, het Kop van het Land en vervolgen onze weg over de Zeedijk. Bij de “blauwe Brug” sluiten we aan bij de 45km route. De 45km heeft een koffiestop bij hostel Stayokay, Baanhoekweg 25 te Dordrecht, gelegen in de mooie Dordtse Biesbosch. Hierna komen we allen weer bij de finishplaats kantine VV “De Alblas”.
De 160 km maakt door het Land van Heusden en Altena een extra lus langs de Afgedamde Maas en het Heusdensch Kanaal en volgt de route verder naar de Loonse en Drunense Duinen met een koffiestop bij de Rustende Jager, adres: Oude Bossche Baan 11, 5074 RC Biezenmortel.
Onze volgende tocht is de Plassentocht op 28 September 2024. Start is dan vanuit Café-Restaurant De Maenen, Abelenlaan 1a in Ouderkerk aan den IJssel.
Met dank aan Adri Boele die deze prachtige routes voor ons heeft gemaakt, alsmede voor de vrijwilligers bij het startbureau en de uitpijlers.
Heel veel fietsplezier.
Onderstaand zijn de routes in GPX, laatste update: 23 juni 2024.
Biesboschtocht 45 kilometer – Download – Beschrijving
Biesboschtocht 75 kilometer – Download – Beschrijving
Biesboschtocht 125 kilometer – Download – Beschrijving
Biesboschtocht 160 kilometer – Download
Tot ziens op 31 augustus 2024!