Waardentocht

Zaterdag 4 maart 2023 – vanaf 9:00 uur

Het hele verhaal, de historie, de routes en de startlocatie

Gratis koffie of thee bij de start en gratis soep onderweg

Voor meer informatie, GPS en prijzen zie Fietssport.nl

Waardentocht 4 maart 2023

De eerste toertocht van het seizoen 2023 start als vanouds met een heerlijk kopje koffie (of thee) vooraf vanaf onze nieuwe startlocatie, Eetcafé De Crimpenaar nabij ontmoetingscentrum de Tuyter.

De 45 km tocht vertrekt via de Groenendaal naar de IJsseldijk, dan gaat de rit bij het Rechtstreex Gemaal Reinier Blok direct de Krimpenerwaard in. Dit gemaal is het oudste stoomgemaal in de Krimpenerwaard en stamt uit 1868 en verving de toenmalige windmolens.  Vanuit hier gaat de route richting Berkenwoude en door naar Stolwijk, alwaar je op grote afstand de scheef staande toren van de Hervormde kerk ziet opdoemen.  Het gevaarte dateert uit 1501 en was oorspronkelijk 54 m hoog maar verloor zijn spits in 1717 door een brand. In 1947 werd de scheefgezakte toren iets rechter gezet en staat nu nog “maar” 85 cm uit het lood.

In Stolwijk gaan de 85 km en de 125 km routes rechtdoor naar de Vlist. Voor de 45 km rijders is er een koffiestop bij ’t Wapen van Stolwijk. Daarna vervolgen zij de route richting Gouda.

Even voor Gouda gaat de 45 km route linksaf naar de Gouderakse Tiendweg en kruist de Stolwijkse vaart via een prachtige oude brug uit 1888 en vervolgens fietsen ze via de Gouderakse brug over de Hollandsche IJssel. Daarna via de Julianasluis naar de Sluisdijk en volgt de route de IJssel naar Moordrecht.

Let in Moordrecht even op de monumentale watertoren, ooit gebruikt als watervoorziening voor Moordrecht en de Kon. Verenigde Tapijtfabrieken, nu als appartement te huur voor een “schamele” 3250 euro/maand.

Bij Nieuwerkerk a/d IJssel voert de route  door het mooie natuurgebied Hitland, om bij Capelle a/d IJssel wederom de IJssel te volgen tot de Algerabrug. Vandaar is het nog een klein stukje naar Eetcafé De Crimpenaar en hebben de 45 km rijders hun tocht er op zitten en staat er voor hun erwtensoep klaar.

De 85 km en de 125 km rijders zijn ondertussen  langs de mooie Vlist richting Schoonhoven gefietst om daarna via Ammerstol naar de pont  van Bergambacht te rijden om over te varen naar de Alblasserwaard.

In Groot-Ammers gaat de 85 km route richting Ottoland, maar buigt vroegtijdig af om langs de Graafstroom naar Molenaarsgraaf en vervolgens via Bleskensgraaf aan te komen bij Restaurant de Krom in Oud-alblas voor een welverdiende koffiestop.

Diegenen die voor de 125 km hebben gekozen zijn doorgereden  naar Nieuwpoort, een prachtig vestingstadje, rond 1200 gesticht en het speelde een belangrijke rol in de Oude Hollandse Waterlinie. In de 17e eeuw werden er wallen en grachten aangebracht met een zestal bastions. De route gaat daarna via Langerak en Noordeloos naar Meerkerk voor de eerste stop, daar staat bij Plieger Wielersport voor de liefhebbers een kop erwtensoep klaar. De tocht voert dan naar Arkel langs de Giessen naar Giessenburg, daar verlaten ze de Giessen richting Ottoland om vervolgens ook langs de Graafstroom weer aan te sluiten op de 85 km route.

De laatste 31 km gaat de route van de 85 km en de 125 km via Papendrecht en de Alblasserdamsebrug naar de 3e relatief onbekende waard van deze toer, de Zwijndrechtse waard, in deze dichtbebouwde waard kronkelen de rijders o.a. over de ringdijk, achtereenvolgens door Ridderkerk en Bolnes en passeren het prachtige 18e eeuwse Huys ten Donck. De enige echte historische buitenplaats in de regio Rotterdam, waar je volgens zeggen nog een echte oase van rust kan vinden.

Daarna voert de tocht langs het Donckse Bos en als ze via het “Dijkje” terug naar de Oostdijk fietsen passeren ze op korte afstand het huis van “Lee Towers”.  Als afsluiter mag de Brienenoordbrug nog beklommen worden, maar daarna is het nog maar een kleine 6 km via de Algerabrug naar het startpunt en mogen ook de 85km rijders genieten van een heerlijke kop erwtensoep in Eetcafé De Crimpenaar aangeboden door Slingerland fietsen.

Als vervolgens even later de 125 km rijders hun tocht erop hebben zitten mogen we hopelijk terug kijken op een prachtige seizoenstart van TC de Waardrenner. Met dank aan Kees Gelderblom, die deze drie prachtige routes voor ons gemaakt heeft.

Rens Zwang

Onderstaand zijn de volledig vernieuwde routes voor 2022!

Driewaardentocht 45 kilometer – DownloadBeschrijving


Driewaardentocht 85 kilometer – DownloadBeschrijving


Driewaardentocht 125 kilometer – DownloadBeschrijving

Tot ziens op 5 maart 2022!