Waardentocht

Zaterdag 23 maart 2024 – vanaf 9:00 uur

Het hele verhaal, de historie, de routes en de startlocatie

Gratis koffie of thee bij de start en gratis soep onderweg

Voor meer informatie, GPS en prijzen zie Fietssport.nl

Waardentocht 23 maart 2024

De eerste toertocht van het seizoen 2024 start als vanouds met een heerlijk kopje koffie (of thee) vooraf vanaf onze nieuwe startlocatie, Eetcafé De Crimpenaar nabij ontmoetingscentrum de Tuyter.

De 45 km tocht vertrekt via de Wethouder Hoogendijktunnel over de Algerabrug (knooppunt 65). Vervolgens gaat het over de Groenedijk achter langs Klein Hitland  naar Nieuwerkerk aan den IJssel. Dan bezoeken we Moordrecht, met zijn bekende monumentale watertoren, ooit gebruikt als watervoorziening voor Moordrecht en de Koninklijke Verenigde Tapijtfabrieken, nu als appartement te huur voor een “schamele” €3250 per maand.

We gaan dan de Julianasluizen over. Deze schutsluis welke dateert uit 1931-’32 is een rijksmonument. Via De Gouderakse brug en het Beijersewegje belanden belanden we op het koffieadres in Stolwijk, om daarna opgefrist via Berkenwoude koers te zetten naar de beloofde erwtensoep, aangeboden door Slingerland Fietsen.

Zoals op het kaartje (zie onder tekst) is te zien, komen de 80 km fietsers ook terug via de Krimpenerwaard, maar eerst hebben zij vanuit Krimpen aan den IJssel de richting van de veerpont aangehouden in Krimpen aan de Lek, om daar over te varen en de Alblasserwaard te doorkruisen. Via de dorpjes Bleskensgraaf, Molenaarsgraaf, Ottoland, Goudriaan en Noordeloos, Meerkerk en Ameide om koffie te drinken in Tienhoven aan de Lek. Dan gaat het via Schoonhoven over Vlist terug naar de finish, waar de erwtensoep staat te wachten, aangeboden door Slingerland Fietsen.

De helden van de 125 km rijden een stuk mee met de 80 km route, maar peddelen wel na Goudriaan over Hoornaar en via Hoog Blokland en Arkel naar Leerdam met zijn bekende glasfabrieken. De erwtensoep is dan nog niet in zicht want eerst moet nog over Hei en Boeikop via Lexmond naar Meerkerk gefietst worden, waar hopelijk warme Snert staat te wachten, aangeboden door (en bij) Plieger Wielersport. Daarna gaat het via Ameide langs de dijk over Nieuwpoort, een prachtig vestingstadje, rond 1200 gesticht, welke een belangrijke rol in de Oude Hollandse Waterlinie speelde.

In de 17e eeuw werden er wallen en grachten aangebracht met een zestal bastions. Iets verderop wordt er overgevaren naar Schoonhoven om zo weer in de Krimpenerwaard te belanden. Het gaat dan via Vlist langs Stolwijk waar je al op grote afstand de scheef staande toren van de Hervormde kerk ziet opdoemen.  Het gevaarte dateert uit 1501 en was oorspronkelijk 54 m hoog maar verloor zijn spits in 1717 door een brand. In 1947 werd de scheefgezakte toren iets rechter gezet en staat nu nog “maar” 75 cm uit het lood. Vandaar wordt de tocht afgemaakt door over Berkenwoude en Lekkerkerk door te fietsen tot de Eetcafé de Crimpenaar in zicht komt.

Dan gaat het huiswaarts, wellicht met wat spierpijn in de benen maar met een voldaan gevoel van hopelijk een geweldige seizoenstart van onze club.

Rens Zwang & Paul Schouten

Onderstaand zijn de routes van 2023!

Waardentocht 45 kilometer – DownloadBeschrijving


Waardentocht 80 kilometer – DownloadBeschrijving


Waardentocht 125 kilometer – DownloadBeschrijving

Tot ziens op 23 maart 2024!