Fietsen in Coronatijd: SOLO / DUO

TC de Waardrenner

Tijdens de lockdown mag fietsen SOLO of als DUO. Uiteraard geldt nog steeds de 1,5 meter afstand tot elkaar en anderen. Hoe je dit doet plus nog meer vragen over fietsen in coronatijd, lees je in deze Frequently Asked Questions (FAQ).

Mag ik nog in een groep fietsen?

Nee. Je mag alleen als duo of solo fietsen. Let er goed op dat als je als duo fietst, je onderling 1,5 meter afstand tot elkaar en andere weggebruikers houdt. Dus: óók bij het verkeerslicht, op de verzamel- of startplaats van je rit en langs de kant van de weg als je een lekke band hebt, bewaar je afstand en mag je met niet meer dan 2 personen bij elkaar staan. Vind je het niet prettig om samen te fietsen, fiets dan solo.

Hoe houd je als wielrenner 1,5 meter afstand tot elkaar?

Als wielrenner ben je gewend om vlak naast elkaar of dicht op elkaars wiel te fietsen. Afstand houden tot elkaar lijkt dan bijna onmogelijk. Toch doen we een beroep op de zelfbeheersing van elke wielersporter: respecteer de minimale afstand van 1,5 meter tot elkaar en anderen, óók als je als groep fietst. Dat betekent niet in het wiel van een ander rijden of schouder aan schouder naast elkaar. Het zal even wennen zijn om niet uit de wind te kunnen fietsen, maar zie het als een goede training: uiteindelijk word je er sterker door.

Hoe houd ik onderweg 1,5 meter afstand tot andere weggebruikers? 

Je vindt hier 9 praktische tips die je meteen kunt toepassen als je gaat fietsen.

Mag mijn vereniging nog clubritten organiseren?

Denk goed of je in deze lockdownperiode persé je clubritten door moeten laten gaan. Bovendien: het is (bijna) Kerstvakantie en buiten is het soms nat en koud: is er voldoende animo om in deze lockdown een clubrit te rijden? Als je clubritten organiseert, moet je er rekening mee houden dat je leden uitsluitend als duo mogen fietsen. Duo’s mogen bij start en finish en onderweg niet mengen. Laat daarom bijvoorbeeld duo’s starten vanaf twee locaties, met telkens 10 minuten ertussen. Bespreek vooraf de route en maak duidelijke afspraken over hoe je als duo rijdt. Bijvoorbeeld uitsluitend achter elkaar of over brede, autoluwe wegen. En ook voor vertrek, bij terugkomst of bij pech onderweg geldt: houd 1,5 meter afstand tot elkaar en anderen. 

Geldt het dragen van een mondkapje ook voor buitensportaccommodaties?

Nee, dit geldt alleen in publieke binnenruimtes, zoals binnensportaccommodaties. De mondkapjesplicht geldt vanaf 1 december voor iedereen van 13 jaar en ouder. Deze verplichting geldt in eerste instantie voor 3 maanden. Zodra er geen medische noodzaak meer is wordt deze bepaling ingetrokken door de Rijksoverheid.

Kan ik nog binnen trainen, bijvoorbeeld tijdens een spinningles of op de indoor trainer?

Sporten in een binnenruimte is sinds 15 december niet toegestaan. Spinninglessen kunnen dus niet doorgaan, omdat binnensportlocaties zoals sportscholen moeten sluiten. Heb je thuis een spinningfiets of een indoor trainer? Dat kan natuurlijk wel. Indoor trainen op een virtueel platform als Bkool of Zwift is een goede manier om toch samen met anderen te fietsen.

Zijn er specifieke steunmaatregelen voor verenigingen?

Ja, er zijn verschillende overheidsregelingen beschikbaar die sportverenigingen steun kunnen bieden om de financiële gevolgen van de coronamaatregelen op te vangen. Het NOC*NSF zet op deze pagina deze regelingen voor je op een rij en schetst de stand van zaken per regeling.

Hoe houd mijn vereniging zich aan de geldende maatregelen en adviezen?

We zetten in dit artikel voor je op een rij hoe je veilig als vereniging op pad gaat. Bekijk daarnaast de meest actuele maatregelen op de website van de Rijksoverheid en raadpleeg het landelijk protocol Verantwoord Sporten van sportkoepel NOC*NSF. Hierin vind je onder andere bepalingen over de 1,5 meter afstand voor, tijdens en na het sporten.

Heeft je vereniging een eigen accommodatie? Dan moeten de sportkantine, kleedkamers en douches gesloten blijven. Helaas zijn ook evenementen verboden. Daar vallen ook toertochten onder.

Kunnen toertochten nog doorgaan?

Nee. Evenementen zijn sinds 14 oktober 22.00 uur verboden. Dat geldt ook voor toertochten. Deze zijn daarom ook niet langer zichtbaar op de NTFU- en Fietssport-kalender

Wanneer kan ik weer een toertocht fietsen?

Dat is nog niet duidelijk. De lockdown duurt tot en met in ieder geval 19 januari 2021. Er moet voldoende bewijs zijn in vermindering van het aantal besmettingen en de druk op de reguliere zorg alvorens met zekerheid te kunnen zeggen dat de lockdown effect heeft en dus heroverwogen kunnen worden. 

Ik ben organisator: wanneer kan ik weer een tocht of wedstrijd organiseren?

Dat is nog niet duidelijk. Er moet voldoende bewijs zijn in vermindering van het aantal besmettingen en de druk op de reguliere zorg alvorens met zekerheid te kunnen zeggen dat de verscherpte maatregelen effect hebben en dus heroverwogen kunnen worden. 

Hoewel het onduidelijk is wanneer evenementen weer worden toegestaan, adviseren we toch om je tochten voor 2021 alvast op te geven. Geef in ieder geval de datum en route van je tocht op. Zo weet je zeker dat – als er in 2021 weer evenementen mogen plaatsvinden – je tocht niet overlapt met een andere tocht. De kalendercoördinator van de NTFU checkt namelijk alle opgegeven tochten en routes. Blijkt één van jullie routes te overlappen, dan ontvang je een bericht met de vraag om samen met de andere organisator een oplossing te zoeken.

Hoe kan ik me als organisator het beste voorbereiden op het moment dat er straks weer evenementen mogen plaatsvinden?

In dit artikel lees je alvast hoe een toertocht kunt organiseren in tijden van corona. Ook zetten we alvast 6 tips voor je op een rij, hoe je rekening houdt met de 1,5 meter afstand en de drukte kunt spreiden. Zodra evenementen weer zijn toegestaan en de voorwaarden duidelijk zijn, werken we het document NTFU Reglement toertochten bij: een praktische gids voor een coronabestendig evenement. 

Kunnen trainingen, zoals mountainbike- en wielerclinics dan nog wel doorgaan?

Trainen in groepen van 2 mag volgens de regels, maar we adviseren dit niet te doen. Denk goed of in deze lockdownperiode persé je training door moet laten gaan. Kun je de training veilig organiseren, binnen de verscherpte maatregelen? Raadpleeg daarvoor eerst de lokaal geldende noodverordeningen en gemeentelijke bepalingen. Deze zijn leidend. Je vindt de noodverordeningen op de site van de betreffende veiligheidsregio. Klik hier voor overzicht van alle veiligheidsregio’s. 

Schrijft de veiligheidsregio geen aanvullende maatregelen voor sporten en trainingen? Dan gelden de volgende landelijke maatregelen:

Er mogen groepjes van maximaal 2 personen naast elkaar sporten als:

  • de groepjes minimaal 1,5 meter afstand tot elkaar houden;
  • er een duidelijke afbakening is van de verschillende groepjes;
  • zij niet mengen.

Neem ook het protocol Verantwoord Sporten van sportkoepel NOC*NSF goed door, waarin je richtlijnen vindt voor onder andere trainingen, clinics en andere sportactiviteiten.

Bron: NTFU

Driewaardentocht net voor Corona

Solo is zo slecht nog niet, maar “be prepared”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *